sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Vintage edition

Luvassa taas piiiiitkä postaus ja paljon kuvia!
KIP-päivä jäi omalta osalta väliin tänä vuonna, sillä sään houkuttelemana suunnistimme mökille. Eipä siinä mitään, sillä mökiltä löytyy tällainen aarrearkku:
Lankalastit ovat anopin äidin peruja 70-luvulta, joka oli aikoinaan töissä Helsingin villakehräämössä (=nykyään Novita). Näitä on ollut tarkoitus inventoida jo pitkään ja upean kelin innoittamana teinkin inventaarion jo kuluneena viikonloppuna juhannuksen sijaan. Langat pääsivät ulos paahteeseen ensimmäistä kertaa yli kolmeenkymmeneen vuoteen ja samalla tuli niiden kunto tarkastettua. Ei löytynyt ötököitä, ainakaan eläviä.
Seuraavassa kuvakavalkadi arkun sisällöstä.
Kassillinen jämäkeriä 2-säikeistä villaa tai villasekoitetta
Orpo punainen akryylikerä, kassillinen vaaleansinistä akryyliä, 4 kerää Tampellan pellalankaa, reilu pari kiloa harmaata puuvillalankaa, Novita Orlonia, 2 kerää 7veikan tapaista ja 1 kerä jotain villalankaa
Pussillinen epämääräisiä ohuita glitterilankoja

Ja sitten niitä vyyhtejä, joita oli yhteensä 40 kpl!! Paino väliltä n. 100 - n. 500g! Kaikista ei oikein ottanut selkoa ovatko pelkkää villaa vaiko villan ja keinokuidun sekoitetta.


Satsista löytyy mm. Nallen, 7 veikan ja ohuen merinovillan tapaisia lankoja, mutta suurin osa on samanlaista villaa/villasekoitetta useana eri värinä. Yllättäen olivatkin pääasiassa jo värjättyjä eivätkä pelkkää luonnonvalkoista. Hmm. Näyttää lempivärit olleen sininen ja ruskea... Selvästi noista huomaa, että ovat pääosin kakkoslaatua. Pussilankoinahan nuo on alunperin ostettu. On epäonnistuneita kierteitä, solmuja vyyhdeissä, katkennutta lankaa, takkuja jne.

Äkkiseltään poimin joukosta 4 likaisinta vyyhtiä tarkoituksena kokeilla miten niiden pesu onnistuisi. Osassa vyyhdeistä oli mukana kauranjyviä !?!! Ei mene jakeluun, miksi näissä on kauralyhteet mukana omasta takaa...

Itse pesuainekin on ehtaa vintagea:


Paketissa lukee: Novita-langat suosittelee Ritva-pesujauhetta käsintehtyjen neuleiden pesuun.
Eihän noista kaikkia kauranjyviä saanut nypittyä pois, mutta pesutuloksen rohkaisemana päädyin pesemään kaikki likaiselta näyttäneet vyyhdit -> 22kpl... Onneksi kuuma ja kuiva ilma sekä iltapäivällä alkanut tuulenvire kuivattivat langat varsin vikkelään. Ja pelkästään oranssinruskeat päästivät pestessä väriä.
Puhdasta tuli?
Puuh, näiden parissa meni pari päivää oikein mukavasti eikä mökille mukaan otetut ufot edistyneet lainkaan... Ja niistä kirjavistä jämäkeristä syntyi heti visio, joka tuskin yllättää:
Näitä kun syntyy tarpeeksi, niin ne virkataan yhteen tuolla luonnonvalkoisella jota on yhteensä 10 vyyhtiä
Tuosta ylempänä kuvatusta Novita High Bulk Orlonista jo laitoinkin Novitalle kyselyä langan tiedoista, sillä vyötteessä ei mainita kuin puikkokoko ja kerän paino.Masentavan harmaata ohutta puuvillalankaa oli lopulta 2100g, eikä vyötteestä löydy muuta tietoa kuin langan nimi Linhas Casais ja Made in Portugal. Kumpaistakaan ei edes Ravelry tunnista.
Mitähän tälle lastille oikein tekisi?
Linhas Casais - puuvillamysteeri
Näitä ei onneksi lasketa omaan lankavarastoon kuuluviksi, nuohan ovat mökkilankoja. Ja niiden kohtalokin on vielä pääosin auki. Harmi vain, ettei ollut vaakaa käytössä. Näiden yhteispaino olisi ollut mielenkiintoista tietää. Veikkaisin että jossain kymmenen kilon paikkeilla huitelee koko lastin paino.

Eiköhän tässä ole taas tarpeeksi kuvia ihmeteltäväksi.  Mukavaa sunnuntain jatkoa!

11 kommenttia:

Simpura kirjoitti...

Vau, tuollaisia vapaapäiväpuuhasteluja tekisi itsekin mielellään. Aika nostalgista pyöritellä noinkin vanhoja ja hyväkuntoisia lankoja. Upean näköistä :)

Eija kirjoitti...

Vau! On sinulla ollut mukava puuhapäivä!

Altocumulus kirjoitti...

Voi minkä aarteen löysit! Lanka tulee langan luo ihan selvästi. :)

Raitalammas kirjoitti...

Tuollaisia kätköjä minäkin haluaisin päästä tutkimaan.

Lila kirjoitti...

Melkoinen aarre! Kyllähän noiden parissa olisi vapaansa viettänyt:)

Pirpana kirjoitti...

Mahtava lanka löytö... mistähän mullekkin löytyis tuollainen aarre.
Todella ihanan värisiä lankoja... toi harmaakin noissa kuvissa aivan ihanaa.

Huopatossunen kirjoitti...

Melkoinen lankasaalis, vaikka ei lasketakaan omiin varastoihin ;). Masentavan harmaa? Harmaa on hieno väri :)

Auli kirjoitti...

Jestas sentään mikä löytö! kyllähän noista saa vaikka mitä! Onnittelut, vaikka laskettiinkin mökkilangoiksi...

Tarina kirjoitti...

WoW taitaa olla kesän paras liputus ;o) langat narulla!
Kyllä sinä tuosta harmajastakin jotain kaunista keksit.

Zelda kirjoitti...

Ihana aarre:) tuollaisia olisi kyllä mukava penkoa, hih!

TiinuK kirjoitti...

Valtaisa on sinun vintage-saalis! Kuluu mökillä päivä jos toinenkin :-))