lauantai 30. heinäkuuta 2011

Saluti da Milano!

Italia, tuo taivaallisen kahvin ja efektilankojen luvattu maa! Milano ei ollut poikkeus kummankaan osalta. Vietin ensimmäisen lomaviikkoni Milanon nähtävyyksiä tutkaillen ja kartoitin samalla Knitmap:n osoittamat lankakaupat.
Il centro della lana, Via Montevideo 25
Il centro della lana (Via Montevideo 25, lähin metroasema S.Agostino) oli nimensä mukaisesti lankakeskus tai oikeastaan ikkunaton varastohuone, jossa lankaa oli varastoituna lattiasta kattoon. Häkellyttävä näky ensisilmäyksellä, mutta totuus paljastuikin sitten varsin nopeasti. Suurin osa langoista on hyllyissä tiskin takana ja esillä hipelöitävissä oli vain kori- ja laatikkotolkulla erilaisia efektilankoja, nauhalankoja, pompulalankoja...
Il centro della lana - osa näyteikkunaa
Oli Lana Grossan, Mondialin ja Grignascon lankoja. Bongasin myös Schachenmayrin Kosmosta. Pääpaino oli kuitenkin efektilangoissa ja paksuissa langoissa ja erittäin runsaassa värivalikoimassa, ei niinkään eri merkkien määrässä. Laskeskelin, että pompulalankoja löytyi useampaa merkkiä ja jokaisesta vähintään kymmentä eri väriä. Huh. Joitain 100% villalankoja ja puuvillalankoja löytyi, mutta ei esim. sukkalankoja lainkaan. Ja palvelu? Sitä sai vain italiaksi tai ei ollenkaan. Taisi pärstäkertoimella olla myös vaikutusta. En löytänyt täältä mitään inspiroivaa, eikä hintatasokaan houkutellut.
La bottega della lana, Via Giovan Batista Pergolesi 1
La bottega della lana (Via Giovan Batista Pergolesi 1, lähin metroasema Loreto) oli edellisen vastakohta kokonsa puolesta. Pieni ahdas koppi, johon mahtui kerralla vain kolmisen ihmistä sisään. Valikoima oli hyvin suppea, mutta saman tyylinen kuin edellisessä kaupassa. Eli lähinnä efektilankoja... Mutta muutaman pätkärääkätyn sukkalankakerän bongasin hyllystä! Tosin siitä ei löytynyt haluamaani väriä joten lankaostosten saldo pysyi edelleen nollassa.
La bottega della lana - näyteikkuna

Kaupan hupaisa elementti oli, että kaupanpitäjä syöksyi välillä ulos kaupasta ja kulman taakse hakemaan takavarastostaan sopivaa väriä tai lisää keriä jättäen asiakkaat kauppaan omin nokkineen. Jokaista väriä oli yleensä vain yksi kerä hyllyssä tai vain osa väreistä esillä.
Lanar Emporio, Via Nino Bixio 7
Lanar Emporio (Via Nino Bixio 7, lähin metroasema Palestro) oli julkisivultaan varsin huomaamaton ja kävelimmekin ensin sen ohitse. Kauppa on tehtaanmyymälän oloinen, joka myy vain omaa lankamerkkiään ja suurin osa langoista myydään vyyhteinä (200g ja 500g). Täältäkin löytyi niitä kammottavia nauhalankoja, mutta myös villaa, villasekoitteita, puuvillaa ym. Täällä sai ystävällistä palvelua, vaikkei myyjä osannutkaan englantia. Sen verran italian taitoni oli ruosteessa, etten paljoakaan pystynyt kieltä puhumaan, mutta minua palvellut avulias rouva selosti ihanan selkeästi italiaksi minulle eri langoista ja poimin muutaman sanan neulesanastooni lisää. Ostamista helpotti myös se, että lankojen tarkemmat tiedot löytyivät aina hyllyn reunasta italiaksi. Hinnat ilmoitettiin kilohintoina.
Ostokset
Ostin 200g unelman pehmeää sukkalankaa, joka on 50% villaa ja 50% akryyliä ja paksuudeltaan suunnilleen 7 veikan luokkaa. Lanka on nimeltään Lanar Gardenia ja lasti maksoi n. 7 euroa. Kuvassa myös mainoskortti, jonka sain mukaan. Siinä näkyy osa liikkeestä. Tuolla olisi ollut myös ihanaa merinolankaa, mutta sen kilohinta oli ihan kiitettävä joten ostamatta jäi. Lankakaupoista tämä oli oikeastaan ainoa, jossa voisin käydä toistekin.
Nera Toffoli, Piazza San Materno 16
Nera Toffoli (Piazza San Materno 16, lähin metroasema Pasteur) olikin pääasiassa alusvaatekauppa, joka oli jaettu kahteen osaan. Piazzan puoleisesta liikkeestä löytyy alusvaatteiden lisäksi jonkin verran ompelutarvikkeita ja laaja valikoima erilaisia nappeja.
Nera Toffoli - nappikaupan puoli
Kun piazzalta kääntyi kulman taakse Via Casoretton puolelle, pääsi ovesta sisään "lankapuolelle". Tosin etuhuone oli pullollaan alusvaatteita ja paikka näytti lähinnä epämääräiseltä varastohuoneelta. Viereisestä huoneesta löytyikin sitten langat. Langat olivat varastohyllyissä muovilaatikoissa pulttien ja mutterien tyyliin.Valikoima oli varsin suppea ja täälläkin efektilankapainotteinen. Puuvillalankoja löytyi jonkin verran ja ristipistelijöille muliinilankoja oli suhteellisen runsas värivalikoima.
Nera Toffoli - lankapuolen näyteikkuna
Täältäkään ei siis tarttunut mukaan mitään. Tulipahan käytyä.
**********************************************************************************
Summa summarum.
Lankareissuna matka oli lähes ala-arvoinen. Halpojen hintojen perässä ei Italiaan, tai no ainakaan Milanoon, kannata lähteä. Jos kaipaa mitä ihmeellisempiä efektilankoja, niin tuolla niitä piisaa. Englanninkielistä palvelua on turha odottaa saavansa ja lankakaupoissa tulee tietää mitä haluaa. Hypistelymahdollisuudet ovat varsin rajalliset eikä lankojen esillepanoon panosteta. Suosittelen opettelemaan ainakin vähän turistifraaseja matkustusmukavuuden parantamiseksi.

Kaupunkilomana matka olikin sitten paljon antoisampi. Kaupungissa oli helppo suunnistaa kartan avulla ja metrolla pääsi näppärästi liikkumaan nähtävyydestä toiseen (24h lippu vain 3€!). Kunhan piti huolen ettei puhelimensa GPS:n sekavia ohjeita tuijottava mies päätynyt autojen alle... Minä olen siis meillä aina kartturina, miehellä ei ole minkäänlaista suuntavaistoa. Käveltyä tuli myös runsaasti ja se tuntuu edelleenkin jaloissa. Jalankulkijana on oltava tarkkana. Vaikka kävelykatuja onkin paljon, on liikenne Milanossa varsin vilkasta eivätkä autoilijat välttämättä varo jalankulkijoita.
Pakko on vielä mainostaa hotelliamme: Hotel Brunelleschi oli kivenheiton päässä Duomolta, sijainti oli loistava, palvelu erinomaista, hotelli oli siisti ja aamupalabuffet ihan uskomaton (ja se kahvi !!).

Lähdenpä tästä keittelemään espressoa. Lopuksi vielä perinteinen turistikuva, ihailkaapa Duomoa.
Duomo

3 kommenttia:

Heffaklumpen kirjoitti...

Onpa sinulla ollut ihana reissu vaikkei lankaa tullutkaan hamstrattua. Hauska lukea miten erilaisia lankakaupat ovat italiassa ja verrata niitä suomeen jossa aikaa kuluu tuntitolkulla ihan vaan hypistelyyn :)

Angelique71 kirjoitti...

Hihhih, siispä ei muuta kuin taas vaan lankamatkalle Tallinnaan ;)

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Oi, ihanaa - matkakuume nousee...
Suunnittelemme juuri Miehen kanssa syyslomaa, oma suosikkikohteeni olisi Italia tai Barcelona, Mies mielii Saksaan (kelpaa se minullekin) tai kaupunkilomalle (sekin käy). Nyt kyllä Italian pisteet nousivat entisestään...